Kurz eura dnes vzrástol tesne pod úroveň 1,37 USD/EUR

14.01.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 14. januára (TASR) - Kurz eura dnes krátkodobo vzrástol až tesne pod úroveň 1,37 USD/EUR. Informovala o tom agentúra DPA.

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny totiž pozitívne hodnotil vývoj ekonomiky eurozóny, čo utlmilo očakávania ďalšieho uvoľnenia menovej politiky v eurozóne a podporilo euro. Spoločná mena však popoludní stratila časť ziskov a podvečer sa obchodovala pri kurze 1,3676 USD/EUR.

ECB okolo poludnia stanovila referenčný kurz na 1,3667 (v pondelok: 1,3654) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,7317 (0,7324) eura.

Podľa Nowotneho má ekonomika eurozóny potenciál rásť rýchlejšie, než sa očakáva. Okrem toho sú podľa neho inflačné očakávania v regióne pevne ukotvené.

ECB naposledy znižovala úrokové sadzby v novembri 2013, keď jej kľúčový úrok klesol na nové rekordné minimum 0,25 %. Týmto spôsobom sa banka usilovala predísť nebezpečenstvu deflácie. Euro dnes tiež podporili pozitívne údaje o priemyselnej produkcii v eurozóne.

Naopak z USA neprišli popoludní žiadne impulzy, ktoré by mali vplyv na devízový trh. Aj keď maloobchodné tržby v USA vzrástli v decembri viac, než sa očakávalo, dolár voči euru nedokázal výraznejšie posilniť.
 

Vyberte región